Şartname Nasıl Hazırlanmalı?
Teknik şartnameler hazırlanırken öncelikle ihtiyaç duyulanın ne olduğu belirlenmeli. İhale ya da doğrudan alım olsun alınacak ürünün özellikleri sizin tarafınızdan hazırlanan şartname ile sağlanacağı için ihtiyacınıza uygun olarak hazırlamanız önem arz eder. Ürünün istenilen özelliklerinden bahsettikten sonra istemediğiniz özelliklerden ya da durumlardan bahsetmeniz de fayda olacaktır.
Teknik Şartnamede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Maddeler çelişkiye ve yanlış anlaşılmaya yer vermeyecek şekilde açık olmalıdır. Teknik Şartnamelerde belirli modellerden, patentten veya kaynak gibi tanımlamalardan bahsedilmez. Yedek parça ve benzeri parça istenilmesi durumunda veya dengi ifadesi ile yer verilmelidir. Teknik şartname malzemenin kalitesini düşürecek şekilde hazırlanmamalıdır. Malzemeden bahsederken beklenen performans, çalışma şartları, kullanım yeri gibi fonksiyonları ayrıntılı bir şekilde açıklanmalıdır. Teknik konularda sayılara yer veriliyorsa en az en çok gibi ifadelere yer verilmelidir.
Ölçü birimi olarak Uluslararası Ölçü Birimleri Sistemine uygun olmalıdır. Maddeler halinde yazılmalıdır. Çevre şartlarından etkilenen malzemeler için hangi koşullarda bakılacakları belirtilir. Çevre ile ilgili şartları basın, şok, rutubet, titreşim, gürültü gibi çevre koşulları içindir. Malzemenin kullanacak kişiye aktarımı da teknik şartnamede açıklanır. Malzemenin kalitesi, güvenceleri teknik şartnamede yer alır. Cihaz alımlarında en az 2 yıl süreyle garanti verilmelidir. İki yıldan daha uzun süre garanti talebi varsa ayrıca belirtilmesi gerekir. 10 yıl boyunca da yedek parça temini sağlanmalıdır.